Burun ameliyatları bugün en sık yapılan estetik operasyonlardandır. Rinoplasti ile burnunuzun şeklini değiştirilebilir. Burun kemerini almak, çökük bir burnu büyütmek, üst dudak burun açısını değiştirmek, burun ucunuza yönelik müdahaleler bu operasyonla mümkün olabilir. Aynı zamanda burun hava yollarınızla ilgili sorunlarınızda varsa buna yönelik girişimler yapılabilir.

Ameliyata Uygun Adaylar..!

Rinoplasti burun şeklinizi değiştirerek yüzünüze uyumlu bir hale getirebilir. Fakat tıpa tıp hayalinizdeki bir burna kavuşmak mümkün olmayabilir. Rinoplastinin sonucunu pek çok faktör etkiler, burundaki kıkırdak, kemik yapısı, burun cildinizin inceliği kalınlığı, yüz yapınız,yaşınız, ek hastalıklar, önceki geçirilmiş burun operasyonları. Burnunuzda belirgin bir deformite mevcut, beklentileriniz gerçekci, örneğin burnunuzda belirgin kemer mevcut ve sizi rahatsız ediyorsa operasyona uygun bir aday olabilirsiniz.Unutulmaması gereken operasyon öncesi tıbbi geçmişinizi, sigara kullanıp kullanmadığınızı,  kullandığınız ilaçları ayrıntılı olarak bildirmeniz önemlidir.

 

Ameliyat

Operasyon genel anestezi altında yapılmaktadır. Rinoplasti doktorunuzun tecrübesi ve durumunuza göre açık ve kapalı olarak yapılabilmektedir.Açık girişimde burun uç kısmında burun kanatları arasında kalan alandan orta hatta yapılan zig zag kesi ile işlemler gerçekleştirilir. Kapalı operasyonda burun kanatları iç kısımdan yapılan kesiler ile işlem gerçekleştirilir. Ameliyat süresi yapılan işlemlere göre değişkendir, kabaca burun orta hata yönelik işlemler ve estetik burun operasyonu yaklaşık 2-2.5 saat sürer. Operasyon sonrası burun içine nefes almayı engellemeyen silikon tamponlar konulmakta, burna alçı yapılmaktadır.

 

Ameliyat Sonrası

Çok komplike bir operasyon değilse genel anestezi alındığı için hasta hastanede bir gün yatmaktadır.  Kanama, enfeksiyon erken dönemde görülebilir. Sızıntı şekilnde olan hafif kanamalar normaldir. Erken dönemde yüzde özellikle göz çevresinde morluklar ve ödem meydana gelecektir. Yoğun buz uygulama ve gerekli hastada ilaç tedavileri ile bu durum azaltılabilir Ayrıca geçici olup yaklaşık 1-2 hafta içinde büyük oranda azalacaktır. Operasyon sonrası hastalar başları yüksekte yatmalıdır bu ödemlerin azalmasına yardım edecektir.Tamponlar burun içine yapılan işlemlere göre 3-7 günde ya da çok ciddi bir girişim yapıldıysa daha da geç çekilebilir. Hastalar tampon çıkarılmasından korkmaktalar fakat konulan silikon tamponların çıkarılması zor bir işlem değildir. Alçı ise 7-10 gün arasında çıkartılır. Normal yaşantınıza dönmek 3-4 gün alacak, tam tempolu olarak çalışmanız ise 2 haftayı bulacaktır. Bir süre ise ağır fiziki aktivitelerden kaçınmanız gerekmektedir. Erken dönemde oluşan morluklar ve ödem nedeni ile hastalarda sıkıntılar olmakta. Ayrıca çevreden gelen olumsuz tepkiler bunu arttırmaktadır. Sabırlı olmalısınız, niçin operasyon istediğinizi, operasyon öncesi durumunuzu hatırlamanız sizi sakinleştirecektir. Ödemler ve morluklar geçicidir. Unutulmamalıdır ki burun şeklini tam olarak bir yılda almaktadır. Erken dönemde nefes almada güçlük olabilir. Bu durumun düzelmesi uzun süre alabilmektedir. Hastalar operasyon sonrası 2 ay boyunca güneş ışığına mümkün olduğunca çıkmamalı, gözlük kullanmamalıdır. Burnu darbelerden korumak önemlidir. Geç dönemlerde ise mevcut şekil bozukluğunun devam etmesi,nefes alma sorunları ya da istenmeyen başka durumlarla karşılabilir, ek cerrahi girişimler gerekli olabilir.

 

Rinoplasti ile Beraber Yapılabilecek Girişimler

Burun operasyonları sadece burna yönelik işlemler olarak düşünülmemelidir. Genel yaklaşımda yüz yapısıda değerlendirilmeli hastanın diğer bir müdaheleye gerek duyup duymadığı belirlenmelidir. Hastayla tartışılmalıdır, örneğin alt çenesi normalden geride olan bir hastaya sadece rinoplasti yapmak istenen sonucu ulaşılmasını engeller bu hastaya eş zamanlı olarak çeneye protez koyulması gerekli olabilir.

 

Burun Estetiği ile İlgili Sık sorulan Sorular

1.Operasyon sonrası ağrım olacak mı; burun estetiği operasyonları genelde çok ağrılı operasyonlar değildir. Özellikle hastanede kaldığınız sürede ağrı kesiciler yapılmakta ve buda ağrının kesilmesinde etkili olmaktadır.hastaneden çıkıştada ilaç tedaviniz düzenlenmektedir.

2. burun estetiği operasyonlarında komplikasyonları nelerdir; her operasyonda olduğu gibi kanama enfeksiyon görülebilir. Ayrıca burun orta hattına yapılan çok ayrıntılı girişimlerde daha başka kompliakasyonlar görülebilmektedir. Ancak bunlar daha nadir olur. Ama sonuç olarak bunun cerrahi bir işlem olduğunun bilincinde olunması gerekmektedir.

3.kapalı teknik mi açık teknik mi;kapalı teknikle açık teknik arasında burun ön kısımda orta hatta bir kesi farkı vardır. Bu tamamen sizin durumunuz ve cerrahın tecrübesi tarafından belirlenen bir durumdur.

4.İz kalır mı;açık teknikle burun orta hatta ön kısımda daha sonra belirsiz hale gelen iz kalır. Kapalı teknikle iz kalmaz.

6.Morluk olur mu? Evet morluklar olabilir. İlk 3 gün morluklar olmakta alçı alınırken genelde morluklar geçmektedir.

7. Şişlik olur mu? İlk 3-5 gün şişlik olur. Alçı alınan kadar şişlikler büyük oranda geçer. Sonrasında burun üstünde şişlikler 1 ay sonunda azalır 6 ay içinde büyük oranda kaybolur.

8.Kontroller nasıl olacaktır.3.gün silikon tamponlar çekilir. 1.haftada termoplastik atel alınır. Sonrasında hastanın durumuna göre ilk 6 ay 2 ayda bir ilk yıl kontrollere çağrılabilir.

9.Nefes sorunları giderilebilir mi? Operasyonda burun orta hattına ve gerekli durumlarda konka ismi verilen burun etlerine müdahele edilirse nefes sorunları azalabilir. Operasyon sonrası genelde 1-2 ay içinde nefes sorunları düzelir.

10.Tekrar operasyon gerekir mi? Evet en iyi ellerde yapılmış operasyonlarda revizyon gerekebilir.bu olasılık durumunuzla genelde ilişkilidir.

11.Operasyon sonrası gözlük kullanabilirmiyim ? Hastalara normalde 2 ay gözlük önermiyoruz. Ama özel bantlarla daha önce gözlük kullanılabilir.

 

Burun Estetiği Yapılırken Nefes Sorunları Giderilir mi?

Buruna aldığımız darbelerden sonra şekil bozuklukları meydana gelebilir. Burun ucu üst dudak arası açı daralır. Burun orta hattında yani septumda eğrilikler meydana gelir. Bütün bunlar sonucu nefes alırken solunum mekaniği bozulur. Hava akımı geçerken doğrusal olarak geçemez. Türbülanslar yapar. Nefes almamızı zorlaştırır. Mekanik tıkanıklar oluşur. Aynı zamanda bütün bunlara ek olarak ya da sonrasında burun yan kısımda konka denen havayı nemlendiren alanlardan özellikle altta olanı büyüyerek solunum yollarını tıkayabilir.

Burun estetiği Ankara yaklaşık 2.5 saat sürer. Operasyona genelde burun orta hattı ve konka denen soluk yolunu tıkayan yapıları düzelterek başlanabilir. Septumdan eğri kısımlar çıkarılır. Önemli nokta septum çıkarılırken burun çatı desteğinin bozulmamasıdır. Çok fazla çıkarım yapılmaz. Aynı zamanda konka büyüklüğüne göre küçültülebilir. Bu yapının içinde küçük kemik yapıları olur. Gerekli ise bu kemiğin çıkarılması nefes yollarını açmada yardımcı olur. Septum içinse eğri kısım çıkarılması dışında dikişlerle eğri kısım düzeltilmeye doğru alana tespit edilmeye çalışılır. Konkalara aynı zamanda radyofrekans işlemide yapılabilir. Yapısal olarak küçülme sağlanabilir. Nefes yollarını iyileştirebilir.

Diğer bir nokta ise burun üst dudak arası açı nefes almada önemlidir. Normalden daha küçük açılar nefes almayı zorlaştırır. Operasyonda burun ucu özel tekniklerle yukarı alınır. Nefes alma daha iyi hale gelebilir. Gene burun kanatlarının kıkırdak desteği yetersize nefes sorunu olabilir. Bu alanlara kıkırdak destekleri nefes yollarını açmada yardımcı olabilir.

Burun estetiği Ankara sırasında tüm işlemler yapılabilir. Standart bir prosedür yoktur. Kişinin sorunu belirlenip ona yönelik yapılabilecekler öncesi muayenede belirlenip planlanır.

 

Burun Operasyonları (rinoplasti) Sonrası Süreç

Burun kemik, kıkırdak ve deriden oluşur. Bu nedenle iyileşme süreci bu üç yapının iyileşmesini kapsar. Belirli bir süre gerekir. Operasyon genelde 2.5 saat kadar sürer. Genel anestezi altında yapılır.

Operasyon çıkışında genelde orta hatta tutturulan borulu silikon tamponlar konulur. Bunlar nefes almayı engellemez. Bu tamponlar kişinin burun büyüklüğüne göre şekillendirilebilir. Burun üzerine özel bant yapıştırılır. Üzerine termoplastik atel ya da cerrahın tecrübesine göre başka materyallerden alçı atel yapılır.

Tamponlar genelde 3-4 günde alınır. Hastalar bu işlemden çok korkmaktadırlar ama işlem kısa sürer ve eski burun içine konulan büyük gaz tamponlar kadar acı vermez. 7-8.günlerde ise alçı alınır. Bu işlemde çok ağrılı değildir.

Alçı alındıktan sonra burna bant yapışıtırılır. Açık rinoplasti yapıldıysa dikişler alınır. Bant yaklaşık 1 hafta kadar tutulabilir.

Şişlikler operasyon sonrası genelde yüz bölgesinde azalmıştır. Burun üzeri ve yan bölgelerde kalabilir. Bunlarda 6 ay içinde genelde normale dönecektir. Bütün bunların bir süreç olduğu unutulmamalıdır.İyileşme uzayabilir. En iyi cerrahlar tarafından yapılan operasyonlarda bile çeşitli nedenlere bağlı tekrarlayan operasyonlar görülebilir. Bu dönemde eğri burunlarda kıkırdak ve kemik yapı eski haline dönmek isteyecektir bu nedenle masaj önemli olabilir.Cerrah tarafından söylenenlere uyulması önem kazanır. Takiplere gelmek önemlidir.