Kişilerde vücutta yağ doku dağılımı değişkenlik göstermektedir. Kimi insanlarda göbek çevresinde bazılarında basen,kalça bölgelerinde fazlalıklar mevcut olabilir. Bu durum özellikle erkek ile kadın arasında farklılık göstermektedir. Erkeklerde genelde göbek çevresinde, kadınlarda ise basen kalça bölgelerinde fazlalık olabilmektedir.  Çeşitli nedenlerle meydana gelen bu durum hamilelik,  aşırı kilo alıp verme ya da genetik kaynaklı, kişi için oldukça rahatsız edici olabilmektedir. Kilo vermek için asıl yapılması gereken harcayabildiğimiz kadar kalori almaktan geçer aynı zamanda fiziksel hareketimizi arttırmamız gerekmektedir. Kısaca liposuction ameliyatı bir kilo verme operasyonu değildir. Vücut bölgelerini şekillendirmek amaçlı yapılmaktadır.

Liposuction vakum etkisi olan bir motorun ucuna bağlı kanüller ile istenen bölgeden yapılan küçük kesilerden girilerek yağ emme işlemidir. Yağ alınacak alana uygun miktarda kanamayı durdurucu ilaçların bulunduğu bir sıvı enjekte edilir, uygun zaman bekleme sonrası bu alandan yağ alma işlemi yapılan birkaç 4 mm lik kesiden gerçekleştirilmektedir. Temel girişim ve sık uygulanan teknik bu şekildedir. Yağ alma işlemleri ;ultrason yardımlı, power liposuction denen motorun hareket kazandırdığı sistem, son zamanlarda oldukça öne çıkan lazer lipoliz olarak kabaca sıralanabilir.

Nerelere Uygulanabilir ?

Cilt elastikiyetinin iyi olduğu bölgesel fazlalığı olan kişiler bu operasyona iyi bir adaydır. Yağ alma sıklıkla karın, bel,  uyluk yan kısımlar, iç kısımlar, kalça bölgesi, boyun, kollara  uygulanmakta. Sadece yağ alma operasyonuda sık yapılmakla beraber özellikle erkekte göğüs büyümesi durumunda (jinekomasti) liposuction önemli bir yere sahiptir ve sık uygulanmakatadır. Ayrıca karın germe operasyonları ile beraber, göğüs küçültme operasyonları ile beraber yağ alma işlemi kombine olarak da sıklıkla uygulanmaktadır.

Ameliyat

Çok dar bir alandandan yağ alınmayacaksa genel anestezi altında yapılır. Örneğin uyluk yan kısımlara girişim yapılacaksa bir ya da iki alandan yapılan kesilerden kanüller ile girilip istenen miktarda yağ alınır. Sonrasında bu küçük kesilere dikiş konulur pansuman yapıldır ve hasta masadan kalkmadan korsesi giydirilir. Ek sorunu olmayan hasta genel anestezi aldığı için bir gece hastanede yatar. İşlemler alınacak yağ miktarı hastaya göre belirlenir oldukça değişkenlik göstermektedir. Genel yaklaşım  olarak hastalardan çok yüksek miktarda yağ alma işleminden kaçınılır.

Ameliyat Sonrası

Ameliyat sonrası çok yüksek miktarda yağ alınmayan hastalar genelde bir gece hastanede kalmaktadır. En korkulan komplikasyon erken dönemde yağ alınan alandan kana karışan yağ parçacıklarının emboli meydana getirmesidir. Kanama, enfeksiyon erken dönemde görülebilecek durumlardandır. Opere edilen alanda morluklar görülebilir, geçici bir durumdur. Geç dönemde ise yağ alınan alanda düzensizlikler görülebilir. Hastaların ilk 1 ay sürekli olarak korse giymeleri gerekmekte sonrasında ise doktor tavsiyesine göre korse  giyilmelidir.