Gelişimsel, ailevi sebepler, doğumdan sonra, kilo verme gibi nedenlerden dolayı  göğüs boyutundan memnun olmayan hastalara (göğüslerinin küçüklüğünden, içinin boşalmasından ya da sarkıklığından yakınan hastalar) göğüs büyütme operasyonu yapılabilir. Günümüzde  sıklıkla silikon protezlerle operasyon gerçekleştirilmektedir. Silikon protezlerin dış zarfı silikon olup içi silikon jel veya salin (tuzlu su) ile dolu olabilmektedir. Ben içi silikon jel ile dolu protezlerle operasyonu gerçekleştirmekteyim.  Silikon protezler yuvarlak ve damla şekilli olarak ikiye ayrılır. Yuvarlak ve  damla şeklinde iki ayrı biçimde olan protezlerden hangisinin kullanılacağına göğüs yapısının şekli ve beklentilere göre karar verilir. Aralarında en temel fark yuvarlak proteze kıyasla damla şeklindeki protezler göğsün üst yarısında daha az dolgunluk sağlarlar.Silikon protez kıvam olarak, meme dokusuna  yakın özelliktedirler.

Meme protezi vücuda 4 farklı kesiden konulabilir. Meme altı çizgisi, meme başı ve koltuk altı olmak üzere 3 ana giriş noktası ve göbek deliği çevresinden yapılan kesiler ile konulabilir.

Meme altı çizgisi:  En sık uyguladığım yöntem meme altı çizgisinden protezi yerleştirmektir. Meme başı hissizliği, memelerde asimetri, emzirme problemleri olmaz. Ameliyat daha kısa sürer. Her plana her şekil protez rahatlıkla uygulanabilir. İz meme altında kalır ve görünmez.

Koltuk altı: Bu plandan  yerleştirilen protezlerde asimetri olasılığı artarken ayrıca kasaltı plan uygulanması çok zordur ve sadece yuvarlak protezler kullanılabilir.

Meme başı çevresi: Meme başında his problemleri ve meme başlarında düzleşme problemleri oluşabilir. Emzirme problemleri yaşanabilir.

Göbek Deliği Çevresi: Çok nadir uygulanır.

 

Protez Nereye Konulur?

Meme bezinin arkası,  meme bezinin arkasında yer alan göğüs kasının arkası, göğüs kası zarının altı ve dual (çift )plan denilen ve benim operasyonlarımda sıklıkla kullandığım alt kısımın meme altı, üst kısımın kas altı olarak yerleştirildiği plan. Bu tercihi hastanın göğüslerinin durumuna göre her hastaya göre ayrı olarak belirlemekteyim.  Meme dokusunun  yetersiz olduğu durumlarda, kas arkası  iyi bir seçenektir. Yeterli meme dokusu var ise meme bezi arkasına konulabilir.  Çoklu  faktörlerin düşünülmesi gereken durumlar  sıktır ve kararı kişiye göre vermekteyim.

 

Ameliyat

Genel anestezi altında yapılmaktadır ve yaklaşık 1-1.5 saat sürmekte. Operasyon sonrası hastaya ertesi gün çekilen kanama boşaltan drenler koymaktayım ve  bandaj uygulamaktayım. Hasta genel anestezi aldığı için ve kontrol amaçlı bir gece hastanede misafir edilmektedir.

 

Ameliyat  Sonrası

Operasyonunuzun ardından ilk günler  ağrı şikayetleriniz olabilir. Ağrı kesiciler ile bu durum azaltılabilir.  Kol hareketlerinizi kısıtlamak ağrıyı azaltır. Operasyon sonrası destekleyici özel sütyen kullanmanız önerilecektir.

Eriyemeyen dikişler atılmışsa  dikişler ilk 10 gün içinde alınmaktadır.Bazen kapsül kontraktürü denilen ve proteze vücudun aşırı bir tepki vermesi diyebileceğimiz bir durum görülebilir. Bu göğsün sertleşmesine, doğal durmamasına ve kısmen ağrıya yol açabilir. Bunu en aza indirmek için pürtüklü yüzeye sahip protezler kullanılmaktadır. Ayrıca erken dönemde önerilen masajlar ile bu durum engellenmeye çalışılmaktadır.  Meme protezi  konulan kişilerin süt vermelerine engel bir durum yoktur. meme protezi küçük göğüslerin büyütülmesinde şu an kullanılan en etkili en güvenli yöntemdir.  Hasta memnuniyeti yüksektir. Kişinin özgüvenini arttırır.